9 Φεβ 2007

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ ΜΑΣ....


Καθυστερημένο κατά μία μέρα. Σαν χτες, 8 Φεβρουαρίου του 1833, εμφανίστηκε η δραχμούλα μας. Ταπεινή και σεμνή, προσπάθησε ν΄ αφήσει την δική της σφραγίδα στην αέναη πορεία του έθνους μας. Αντεξε τόσα χρόνια, με τόσους πρωθυπουργούς, με τόσες ιστορικές στιγμές, πολέμους, κατοχές, επαναστάσεις, κινήματα, εμφυλίους, η δραχμούλα μας έδινε την δική της παράσταση. Εκατομμύρια έλληνες αγωνίστηκαν, έχυσαν αίμα για να αποκτήσουν πολλές δραχμούλες, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να συντηρήσουν τις οικογένεις τους.
Η αξία της φάνηκε όταν χάθηκε στην δίνη της ευρωπαικής ένωσης το 2002. Πιάσαμε το ευρώ νοιώθοντας ευρωπαίοι πολίτες. Ακόμα θυμάμαι τον Σημίτη στον Λευκό Οίκο να προσπαθεί να βγάλει από την τσέπη του το ευρώ για να το δείξει στον Αμεικάνο Πρόεδρο. Το ευρώ έχοντας ισοπεδώσει τα πάντα, μας άνοιξε τα σύνορα αλλά παράλληλα μας άνοιξε και τις ...τσέπες μας. Μάτια αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε κάπιο ευρώ στην άκρη. Τίποτα. Παρότι η δραχμή είχε κατά πολύ μικρότερη αξία από το ευρώ, είχε τον τρόπο της να μας κρατάει μέσα σε λογικά πλαίσια δίνοντας ιδιαίτερη αξία την αγοραστική μας αξία. Την χάσαμε, αλλά την νοσταλγούμε!!!

3 σχόλια:

Λύσιππος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Λύσιππος είπε...

Οι πολιτικοί που δε συγκράτησαν τα χαλινάρια της αισχροκέρδιας την περίοδο της αλλαγής νομίσματος θα έπρεπε να είναι τώρα στη φυλακή, μαζί με εκείνους που συνεχίζουν να φέρονται σε ένα ολόκληρο λαό σα να είναι ζώα. Η Ελλάδα ζει στα όρια της φτώχειας και στη δίνη της κατάθλιψης.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πει κανείς ; Δεν ξέραν(ξερουν) την αξία του ευρώ γι αυτο πληρώνεις 50 λεπτα το νερό που έκανε 50δραχμες or less.Δραχμουλα...ήταν το νομισμα ΜΑΣ , δεν μπορουμε να πουμε ομως οτι το ευρώ δεν βοηθησε τη χωρα.Λόγω κοινού νομίσματος ανέβηκε η οικονομία και είναι και πιο ισχυρο.Αλλά όπως είπες είχε το τρόπο της η δραχμη...

Δεν το έχω ζησει αλλα ξέρω οτι κάποτε πάγωσαν οι τιμές και ανέβηκαν οι μισθοί , τωρα ζω το ότι πάγωσαν οι μισθοί και ανέβηκαν οι τιμές...

Στάθης