30 Μαΐ 2007

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (οχι στην Ελλάδα...)


Ο εικονιζόμενος Ιάπωνας 63 χρονος, πολιτικός κατέχοντας την θέση του Υπουργού Γεωργίας κατηγορήθηκε ότι πήρε μίζες. κι ο ηλίθιος αυτοκτόνησε!!!Δεν ήρθε στην Ελλάδα να κάνει καριέρα....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκστρατείες προβολής του κρητικού ελαιόλαδου στους τουρίστες 31/05/07
Οργανώνονται σε Χανιά και Ρέθυμνο
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ*
Μετά τη σημαντική επιτυχία που σημείωσαν τα προηγούμενα χρόνια
σε Χάνια και Ηράκλειο, επαναλαμβάνονται και φέτος οι εκστρατείες προβολής του κρητικού ελαιόλαδου στους τουρίστες της Κρήτης, σε
Χάνια και Ρέθυμνο με το γενικό τίτλο: «Ελιά και λάδι στην Κρήτη: Πολιτισμός, υγεία, διατροφή και οικονομία».
Η εκστρατεία στα Χανιά, που είναι η 5η κατά σειρά, έχει προγραμματιστεί στο χώρο του Γιαλί Τζαμί και στο Μεγάλο Αρσενάλι και θα λειτουργήσει από 8-23 Ιουνίου, ενώ η εκστρατεία στο Ρέθυμνο, που είναι η 6η κατά σειρά, έχει προγραμματιστεί στο χώρο του Ξενία και θα λειτουργήσει από 1-20 Ιουλίου.
Οι εκστρατείες αυτές φέτος θα είναι εμπλουτισμένες με νέο υλικό και νέες παράλληλες εκδηλώσεις οργανώνονται από το ΣΕΔΗΚ στα Χανιά σε συνεργασία με τη Νομαρχία και την ΤΕΔΚ Χανίων και στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με τη Νομαρχία, την ΤΕΔΚ και το Δήμο Ρεθύμνου. Στην οργάνωση μετέχει και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης του Κρητικού Ελαιόλαδου καθώς και το Δίκτυο Ταβερνών και Εστιατορίων Ελαιόλαδου «ΕλαιοΓευσίες».
Οι εκστρατείες αυτές, που περιλαμβάνουν: Έκθεση Πολιτισμού και Προϊόντων, Έρευνα Αγοράς, Διαγωνισμούς Γευσιγνωσίας, προβολές ταινιών, διανομή εντύπων, ημερίδες κ.ά., έχει αποδειχθεί ότι είναι άκρως αποτελεσματικές και συμβάλλουν σημαντικά στην πραγματική ενημέρωση των τουριστών σχετικά με την υγιεινή, ποιοτική και πολιτιστική αξία του κρητικού ελαιόλαδου. Αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι στα Χανιά τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσαν περίπου 25.000 επισκέπτες, προερχομένους κυρίως από ΕΕ και ΗΠΑ αλλά και από άλλες 30 περίπου χώρες.
Οι εκστρατείες αποβλέπουν στο να θέσουν τον τουρισμό στην υπηρεσία της ελιάς και την ελιά και το ελαιόλαδο στην υπηρεσία του τουρισμού ώστε να υπηρετηθούν βασικοί στρατηγικοί στόχοι όπως:
• Η ανάδειξη και προβολή του κρητικού ελαιολάδου στους ξένους τουρίστες - καταναλωτές ευρωπαϊκών και άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
• Η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης από πλευράς ποιότητας διατροφής.
• Η ευαισθητοποίηση των τοπικών παραγόντων και του κοινού για την αναγκαιότητα της προβολής της πολιτιστικής, υγιεινής και διατροφικής αξίας της ελιάς και του ελαιολάδου της Κρήτης.
Οι εκδηλώσεις στα Χανιά και στο Ρέθυμνο θα περιλαμβάνουν δυο, βασικά, μέρη:
(α) Έκθεση πολιτισμού και προϊόντων που θα περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό και συσκευασίες ελαιολάδου επιχειρήσεων της Κρήτης.
(β) Παράλληλες εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν:
- 1. Διαγωνισμούς γευσιγνωσίας και συσκευασίας και έρευνα αγοράς που θα απευθύνονται στους επισκέπτες των εκθέσεων και θα γίνονται σε συνεχή βάση στους χώρους της έκθεσης
- 2. Ημερίδες που θα απευθύνονται στους τοπικούς παράγοντες και στο κοινό.
Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 20 Ιουνίου στο Μεγάλο Αρσενάλι με θέμα «Κρητική και μεσογειακή διατροφή» και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και παρουσίαση του βιβλίου «Παραδοσιακή κρητική διατροφή» στο οποίο περιλαμβάνονται και 100 αυθεντικές και συνταγές κρητικών παραδοσιακών φαγητών επώνυμων νοικοκυρών και ταβερνών της δυτικής Κρήτης.
Η δεύτερη, που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια της εκεί εκστρατείας, θα έχει θέμα: «Προώθηση των εξαγωγών και της τυποποίησης». Σε αυτή θα κληθούν να μετάσχουν οι επιχειρήσεις τυποποίησης, τα ελαιοτριβεία της Κρήτης και άλλοι εμπλεκόμενοι.
Στην έκθεση προϊόντων αλλά και στους διαγωνισμούς και έρευνες προσκαλούνται να λάβουν μέρος συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κρήτης που επιθυμούν, μετά από συνεννόηση με το ΣΕΔΗΚ (τηλ. 28210 42021).


Χρήσιμες αλλά και επιβλαβείς οι τελευταίες βροχοπτώσεις
Με κάποια σημαντική καθυστέρηση μας ήλθαν τελικά αρκετές βροχές που ανεξάρτητα από τις ζημιές που προκάλεσαν στα αμπέλια και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ελαιώνες, τελικά για το σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας της Κρήτης ήταν πολύ ωφέλιμες. Οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα αλλά και της άνοιξης είχαν αρχίσει να θέτουν σε κίνδυνο την εξέλιξη της ανθοφορίας στις ελιές που με την οψίμιση που παρουσίασε φέτος, στις περισσότερες περιοχές του νησιού, βρίσκεται τις μέρες αυτές σε πλήρη εξέλιξη.
Έτσι, οι βροχές των τελευταίων ημερών αντικατέστησαν την άρδευση που είχε αρχίσει να φαίνεται αναγκαία και τελικά θα συντελέσουν στην καλή εξέλιξη της φετινής ανθοφορίας, η οποία πάντως δεν φαίνεται να είναι τόσο πλούσια σε όλους τους ελαιώνες του νησιού.

Ισχυρές βροχές και χαλάζι έπληξαν και την Ισπανία!
Σημαντικές ζημιές στις ελιές και σε άλλες καλλιέργειες
Ισχυρές βροχές και χαλάζι έπεσαν την περασμένη εβδομάδα και στην Ισπανία προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε πολλές καλλιέργειες. Οι ζημιές αυτές, που εκτιμάται ότι έπληξαν συνολικά καλλιέργειες σε 108 εκατ. στρέμματα, έπληξαν πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η μεγάλη ελαιοπαραγωγική Περιφέρεια της Ανδαλουσίας και ειδικότερα οι επαρχίες του Χαέν και της Σεβίλης. Οι καλλιέργειες που ζημιώθηκαν είναι κυρίως οι ελιές και τα σιτηρά στο Χαέν και τα οπορωφόρα στην Σεβίλη.
Βέβαια, το είδος και η ακριβής έκταση των ζημιών δεν είναι ακόμη γνωστά καθώς τα πλημμυρισμένα εδάφη δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση εκτιμήσεων. Πάντως, οι περισσότερες καλλιέργειες φαίνεται να είναι ασφαλισμένες και οι Υπηρεσίες Αγροτικής Ασφάλειας συνιστούν στους παραγωγούς να υποβάλουν σχετικές δηλώσεις οι οποίες θα εξεταστούν μόλις οι συνθήκες του εδάφους το επιτρέψουν.

Τιμές: Σε πτωτική πορεία με ισχυρές αναταράξεις
Βασική αιτία η μειωμένη ζήτηση
Σ ε πτωτική πορεία με ισχυρές αναταράξεις φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι τιμές παραγωγού τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ισπανία που και πάλι φαίνεται να οδηγεί την ασυνήθιστη για την περίοδο αυτή προσγείωση!
Πτώσεις της τάξεως του 2% σε σχέση με την προηγουμένη βδομάδα σε όλες τις επιχειρήσεις και οργανώσεις της Κρήτης και της τάξεως του 3% στην Ισπανία αποτελούν μαζί με την ακινησία της αγοράς τα χαρακτηριστικά της περιόδου. Στην Κρήτη 5 από τις 12 επιχειρήσεις που μας δίδουν τιμές δεν αγοράζουν προσωρινά αναμένοντας τις εξελίξεις αλλά και στην Ισπανία οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες.
Έτσι, οι τιμές στην Κρήτη από 2,70 ευρώ την περασμένη εβδομάδα έπεσαν στα 2,65 ευρώ (πιν. 1) ενώ στην Ισπανία έπεσαν ακόμη χαμηλότερα και έφθασαν στα 2,50 ευρώ (πιν. 3). Στην Ιταλία η πληροφόρηση αφορά στην εβδομάδα 14-20 Μαΐου και δείχνει και πάλι μια υπεροχή των ιταλικών λαδιών που κυμαίνονται στα 3,14 -3,21 ευρώ έναντι 2,53-2,6 ευρώ των ισπανικών και 2,68-2,69 ευρώ των ελληνικών (πιν. 2).
Κύριος παράγων που διαμορφώνει την κατάσταση φαίνεται να είναι η μείωση της ζήτησης από πλευράς των βιομηχανιών οι οποίες φαίνεται αναμένουν την εξέλιξη της ανθοφορίας.
Πάντως, στην Κρήτη αλλά και στα άλλα μέρη της Ελλάδας οι ασυνήθιστες φέτος καιρικές συνθήκες του χειμώνα και της άνοιξης οδήγησαν τελικά σε όψιμη άνθηση, η οποία δεν φαίνεται να είναι άσχημη σε ορισμένες περιοχές αλλά πάντως δεν είναι γενική και δεν προοιωνίζει μεγάλη βεντέμα.
Στην Ισπανία δεν έχουν αναφερθεί εκτιμήσεις αλλά η άνθηση φαίνεται να βρέθηκε υπό σημαντική δοκιμασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και το χαλάζι που έπληξε πρόσφατα αρκετές περιοχές. Έτσι, τις επόμενες μέρες θα φανεί αν υπάρχουν πράγματι και σε ποια έκταση ζημιές.


Την προέλευση στις ετικέτες καθιερώνουν οι Ιταλοί!
Ενώ περί άλλων τυρβάζουν… οι Έλληνες!
Η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου στις ετικέτες των μέσων συσκευασίας προωθείται στην Ιταλία με σχετικό Νομοθετικό Διάταγμα προκαλώντας περίεργα και πάντως χωρίς βάση σχόλια παραγόντων της εμπορίας στην Ελλάδα, οι οποίοι διαβλέπουν από προοπτικές για το ελληνικό ελαιόλαδο μέχρι «παγίδες» των Ιταλών!
Ωστόσο, τα πράγματα είναι τελείως διάφορα και πολύ απλά και καθαρά. Το σχετικό Νομοθετικό Διάταγμα για τις ετικέτες στην Ιταλία το προωθεί η «Unaprol» (Ένωση Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας) δηλαδή η «Ελαιουργική Ιταλίας», η οποία από χρόνια πιστεύει ότι μια τέτοια ρύθμιση συμβάλλει στη διαφάνεια της αγοράς και ωφελεί τα συμφέροντα των ιταλών παραγωγών!
Κι αυτό γιατί, όπως η Unaprol ισχυρίζεται, η Ιταλία παράγει πολύ καλά και γευστικά ελαιόλαδα τα οποία προτιμούν οι Ιταλοί αλλά και ξένοι καταναλωτές. Μάλιστα, επισημαίνει ότι ο «τουρισμός ελαιόλαδου» που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία φθάνοντας σε 2 εκατ. επισκέψεις σε ελαιοτριβεία, αγροτουριστικές εγκαταστάσεις και αγροκτήματα ανά έτος, αποτελεί ένα πόρο εισοδήματος για τη χώρα αλλά και μια νέα ευκαιρία για τους ιταλούς ελαιοπαραγωγούς
Βέβαια, ο ισχύων καν. ΕΚ 1019/2002 που καθορίζει τις προδιαγραφές εμπορίας του τυποποιημένου ελαιόλαδου στο λιανικό εμπόριο (σούπερ μάρκετ) ορίζει ότι ο προσδιορισμός της περιοχής καταγωγής είναι δυνατός μόνο για ελαιόλαδα έξτρα παρθένα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ενώ για τα υπόλοιπα προσδιορισμός της καταγωγής επιτρέπεται μονό με την ένδειξη της ονομασίας του κράτους από το οποίο κατάγεται το προϊόν.
Επομένως, αυτό που οι Ιταλοί επιδιώκουν είναι η αναγραφή της χώρας προέλευσης αντί να επιτρέπεται, δηλαδή να είναι προαιρετική, να γίνει για τη χωρά τους υποχρεωτική!
Ο Πρόεδρος της Unaprol, κ. Massimo Gargano, κατά την παρουσίαση του σχεδίου Ν.Δ. για υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης στις ετικέτες δήλωσε ότι αυτό αποβλέπει στη διαφάνεια και στην ορθή πληροφόρηση των καταναλωτών και αποτελεί ενέργεια που ωφελεί όλο το φάσμα της ιταλικής ελαιοκομίας. Επί πλέον, ο κ. Massimo Gargano επισήμανε ότι το Νομοσχέδιο αυτό μεταφέρει στην ΕΕ την αντίληψη της «υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης» και της προσφέρει την ευκαιρία για βελτίωση των κανονισμών σχετικά με τη διαφάνεια της ετικέτας, ενώ ισχυροποιεί και τη θέση της στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ.
Πάντως, με το άρθρο 2 του υπό ψήφιση ΝΔ ορίζεται ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή στις ετικέτες της «Περιοχής ή του Κράτους Μέλους της ΕΕ η της τρίτης χώρας» όπου έγινε η παραγωγή του ελαιόκαρπου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατή η αναγραφή π.χ. και της Κρήτης ως περιοχής!
Με τα αλλά άρθρα του ΝΔ ορίζονται οι λεπτομέρειες για τις αναγραφές σε περιπτώσεις που το ελαιόλαδο προέρχεται από ελαιόκαρπο που έχει παραχθεί σε περισσότερες από μια χώρες καθώς και ο τρόπος του ελέγχου κ.ά.
Συμφέρει η ρύθμιση την Κρήτη;
Πάντως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη που έχει ένα πραγματικά υψηλό ποιοτικό επίπεδο, η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης μάλλον θετική θα αποβεί. Και καλό θα είναι και η ελληνική Πολιτεία να αρχίσει να σκέπτεται μια ανάλογη με την Ιταλία ρύθμιση στην επικράτεια της, οπότε η ΕΕ μάλλον θα αναγκαστεί να γενικεύσει το θεσμό με σχετικό κανονισμό.
Είναι φανερό ότι η μάχη στις αγορές σήμερα δίδεται με την προβολή ονομάτων αλλά κερδίζεται με τις πραγματικές ποιότητες που αυτά αντιπροσωπεύουν. Και η Κρήτη στην ποιότητα σαφώς υπερτερεί! Απομένει να εδραιώσει και το όνομα. Και προς αυτή την κατεύθυνση ασφαλώς θα συμβάλει η αναγνώριση ενός ΠΟΠ Κρήτη που προωθεί ο ΣΕΔΗΚ με τις Νομαρχίες και τον ΣΠΑΚΕ, εάν επιτέλους το Υπουργειο ΑΑΤ κατανοήσει τη στρατηγική σημασία του θέματος και προχωρήσει το φάκελο που σύντομα θα υποβληθεί.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Είχε "τσίπα" ο συγχωρεμένος....

Η Κυρά των Γλάρων